sobota, 31 lipca 2010

Sernik na zimno z toblerone


A na deser pyszny sernik z toblerone


Składniki na spód:

160 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
50 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

250 g sera kremowego lub twarożku śmietankowego do serników ( ja dalam mietankowy z Biedronki )
300 ml śmietany kremówki 36%
100 g batonika toblerone, bardzo drobno posiekanego (dalam czekolade z orzechami)
120 g białej czekolady
Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (ja zmiksowałam). Dodać pokruszone toblerone i wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.


Niestety nie dostałam tych batoników więc dodałam drobno posiekaną czekoladę z orzechami.
I tak jest pyszny! Lekki puszysty,poprostu niebo w gębie!

Gulasz z fasolką





Dla tych co lubią fasolkę szparagową

Przepis pochodzi z dodatku GW Wakacyjne Smaki " Turcja "

1 kg zielonej fasolki szparagowej ( ja dałam żółtą )
2 łyzki masła lub oliwy
50dag wołowiny lub jagnięciny pokrojonej w kostkę
1 cebula
2 pomidory
sól
Fasolki myjemy,większe dzielimy na pół. W rondlu rozgrzewamy masło wkładamy mięso i posiekana cebulę. Smażymy,mieszając tak długa,aż odparuje cały sok który puściło mięso.Dodajemy obrane i pokrojone pomidory,dusimy jeszcze 5 min.
Dodajemy fasolkę,solimy,wlewamy 1,5 szklanki wody.
Przykrywamy i dusimy ,aż mięso będzie miękkie.

Pyszne rogaliki warstwowe


Przepis pochodzi stąd: Rogaliki wielowarstwowe Krystyny9

U mnie zamaist nadzienia z serkiem wystąpiła marmolada rózana. Ciasto bardzo mile w obróbce,nic się nie kleiło,nie przywieralo. Następnym razem zrobię z serem.

poniedziałek, 26 lipca 2010

Jagodzianki


Dawno mnie tu nie było,ale nie oznacza to,ze nic nie gotowalam i nie pieklam.
Dzis od rana "chodzily" za mną jagodzianki.
Na 20 jagodzianek potrzebne nam będą:

5 dkg drożdzy
1 szklanka mleka
2 jajka
1/3 szklanki curku( ja daję trzcinowy)
ok.600 dkg mąki
2 łyżki roztopionego masla
szczypta soli.

Drożdze rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki dodać mleko i odstawić na ok 15 min. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie lsniące ciasto. Ciasto wlożyć do miski,przykryć scierką i odstawić na ok godzinę. w między czasie przygotować jagody:

300 gram jagód
5 łyżek cukru
1 lyżka mąki ziemniaczanej
Wymieszać wszystko( mąka ziemniaczana powoduje to,ze jagody w trakcie pieczenia nie wyplywają)

Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 20 częsci. Każdą kulkę rozpłaszyć w dłoni nalożyć " farszu " zlepić,połozyć zlepieniem na blaszce.
Bulki przykryc scierką odstawić jeszcze na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 st,bułki posmarować rozmąconym jajkiem,posypać drobnym cukrem i piec ok 20 min