niedziela, 12 grudnia 2010

97 edycja


I propozycja pysznych bułeczek Na zakwasie

A to przepis:

ok. 8 sztuk

Składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
170-200 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
2 łyżki pestek dyni ( u mnie byly to pestki słonecznika )

Przygotowanie: Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Bułeczki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

Urodzniowo-imieninowa


Kartka dla siostry:

wtorek, 7 grudnia 2010

Świątecznie......


A to jest moja druga pasja :







96 edycja weekendowej piekarni


Dawno mnie nie było,ale nie oznacza to ,że nie pieklam i nie gotowalam.

Dzis na drugie sniadanie postanowilam upiec pyszne buleczki czekoladowo-chalwowe które zaproponowała nam Gospodyni 96 edycji Wiosenka

Przepis jest pyszny i niezwykle latwy w przygotowaniu!

Polecam jak ktos jeszcze nie piekl !

Buleczki czekoladowo chalwowe:

Składniki na ciasto:
500 ml mleka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
150 g masła
kilogram mąki

Składniki na nadzienie:
75 g czekolady deserowej
150 g chałwy
75 g masła
2 łyżki cukru
łyżka kakao
jajko do glazury

Przygotowanie: Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, podzielić je na dwie części i rozwałkować na prostokoąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut.

Mam tylko dwie uwagi:
- z podanego przepisu wychodzi ogromna ilosc ( więc jak ktos dba o linie to niech zrobi z polowy,bo trudno się od nich oderwac )

- trzeba pilnowac buleczki w piekarniku,bo latwo sie przypalaja