piątek, 25 lutego 2011

107 wydanie WP


Bardzo smakowite zaproszenie,którego gospodarzem są Daria i Jarek z blogu Kulinarne Impresje Idealne dla kogos ,kto uwielbia figi.
Poza tym chleb robi się naprawdę ekspresowo. Gorąco polecam! Pewnie jeszcze nie raz zagosci u mnie na stole :


Chleb z pieprzem i figami
Składniki:
650g mąki chlebowej
2 łyżeczki świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu czarnego
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant (1 opakowanie)
2 łyżki oliwy z oliwek
425-450ml ciepłej wody
350g suszonych figi

Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek i dość ciepłą wodą, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 200C/fan 180C/gas 6. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie, wciskając figi. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.

poniedziałek, 21 lutego 2011

Torcik czekoladowo-kokosowy






Wyborny,leciutki i idealny na Czekoladowy weekend.
Przepis pochodzi z Kuchni nr 12/2010

Blaty kokosowe:
- 3 bialka
- 25g cukru pudru
- 12 g mielonych migdalow
- 45 g wiórków kokosowych

Mus czekolodawy
- 2 bialka
- 20 g cukru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g bitej smietany

Mus kokosowy
- 250 g mleka
- 135 g wiórków kokosowyc
- 10 g żelatyny
- 200 g bitej mietany
- 2 bialka
- 100 g cukru

Przygotowujemy blaty kokosowe. Bialka ubijamy z cukrem, Migdaly oraz wiórki mieszamy i delikatnie lączymy z bialkami. Na ulozonym na blasze papierze do pieczenia rysujemy dwa kólka o takiej rednicy jak nasza tortownica ( 20-24 cm).
Na powierzchni kólek delikatnie rozsmarowujemy masę. Pieczemy przez 15 min w 180 ST.
Robimy mus czekoladowy.
Ubijamy bialka z cukrem,rozpuszczamy na parze czekoladę. Do cieplej(ale nie gorącej!) Czekolady dodajemy polowe bitej smietany i polowe ubitych bialek.Reszte smietany mieszamy z reszta bialek,mieszamy i dodajemy do czekolady.
Robimy mus kokosowy
Wiórki zaparzamy mlekiem,studzimy.
Żelatyne rozpuscić w odrobinie wody,następnie polączyć z odrobiną bitej smietany,wymieszac z reszta bitej mietany i mlekiem kokosowym. Nakoniec koniec polączyć z ubitymi na sztywno bialkami.
W tortownicy ukladamy:
blat kokosowy,mus czekoladowy,blat kokosowy i mus kokosowy.
Wsatwić na parę godzin do lodówki.

poniedziałek, 14 lutego 2011


Na blogu " Moje wypieki " znalazlam przepyszny przepis na Kremowe ciasto na roladzie z bananami . Jako,że lubimy i banany i krem karpatkowy postanowilam je wypróbować.
Ciasto powstalo z okazji 9 urodzin mojego starszego syna. Wszystkim gosciom bardzo smakowalo.
Przepis podaję za autorką :


Składniki na roladę biszkoptową:


6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek drobnego cukru do wypieków

½ łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo - 3/4 słoiczka dowolnego dżemu do posmarowania


Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.


Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier, partiami, dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką.


Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 44 x 30 cm. Piec około 13 - 15 minut, do zezłocenia, w temperaturze 190ºC (sprawdzić patyczkiem).

W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać drobnym cukrem z wanilią*. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków (około 1,3 cm).

Składniki na krem:


1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
7 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru
200 g masła, o temperaturze pokojowej
5 - 6 niedużych bananów


Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.

Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.

Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.

Składniki na warstwę śmietanową:

400 ml śmietany kremówki (36%)
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub specjalnymi usztywniaczami do śmietany (które można pominąć, jeśli kremówkę ubija się przed samym podaniem). W UK użyłam double cream (50%), bez żadnych dodatków.

Wykonanie:

Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.

Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności. Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń (by banany nie zdążyły zrobić się ciemne).

Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać.

Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia. Przed podaniem oprószyć kakao (niekoniecznie).

Smacznego :)

* lub cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym

czwartek, 10 lutego 2011

Kartka walentynowa



Specjalnie na 3 wyzwanie w Scrap Pasji .

Do kartki wykorzystalam czerwony papier z serii swiateczne klimaty , oraz biale kwiatki prima

Pasta jajeczna - smak dzieciństwa


Pamiętam jak mam robila taką pastę i pamiętam jak ją uwielbialam.
Teraz robię ją dla siebie i swoich dzieci :)

- 3 jajka ugotowane na twardo
- ok 10 dkg sera żóltego
- szczypiorek lub por
- sól,pieprz,majonez

Jajka i ser scieramy na tarce szczypiorek ( lub por) drobno kroimy.
Doprawiamy solą,pieprzem. Dodajemy tyle majonezu aby pastę latwo bylo rozprowadzić na chlebie.
Smacznego

sobota, 5 lutego 2011

Faworki


Karnawał w pełni więc postanowiłam poszperać za nowymi przepisami na faworki. Po przejrzeniu wielu przepisów postanowiłam najpierw wypróbować przepis który znalazłam na blogu Alicji.
Przepis na pewno jeszcze nie raz zagosci u mnie na stole! faworki wychodzą pyszne,chrupiące i leciutkie jak mgielka.


FAWORKI


- 300 g mąki pszennej
- 7 żóltek
- 3 łyżki gęstej smietany
- 4 łyżki wódki

do smażenia - ok 2.5 kostki tłuszczu ( u mnie smalec)
do posypania cukier puder

Wedlug rady Alicji wszystkie plynne skladniki wymieszalam robotem,nastepnie pomalu dodawalam mąkę,kiedy robot nie dawal juz rady resztę mąki wmieszalam drewnianą lyżką, a nastepnie wgniotlam ręką
Ciasto wyrabiamy mocno i dość szybko.
Kiedy jest już połączone, w miarę elastyczne - zaczynamy przepuszczać przez wałek maszynki do makaronu. Kilkakrotnie - widać jak ciasto zaczyna się wygładzać i staje się zupełnie jednolite. Ciasto, które nie jest wałkowane musi być zakryte - by nie wyschło.
Wałki przepuszczamy przez maszynkę ok. 10-12 minut, po czym rozwałkowujemy na cienkie wstęgi.
Te kroimy nożem w paski i nacinamy wzdłuż. Zawijamy do środka i układamy na ściereczce, przykrywając także ściereczką.
Smażymy w rozgrzanym tłuszczu, zrumienione odkładając na ręcznik papierowy. Sypiemy cukrem pudrem.

Patent w wykorzystaniem maszynki do makarony jest rewelacyjny. Bez wiekszego trudu uzyskujemy bardzo cienkie platy ciasta.

czwartek, 3 lutego 2011

zaproszenia urodzinowe


Bardzo długo szukalam zaproszen urodzinowych o tematyce pilkarskiej. Niestety nic ciekawego nie znalazlam. Postanowilam zrobic je sama. Syn jest zadowolony,a koledzy... zobaczymy jutro :)