sobota, 24 września 2011

Rożki francuskie z jabłkami


Przepis znalazlam na blogu Dorotus Moje wypieki.
Przepis zawiera wszystko to co moje dzieci lubia najbardziej,czyli ciasto francuskie i jabłka.
Ciasteczka bardzo szybko sie robi. Nadaja się na podwieczorek lub drugie niadanie do szkoły.
na drugi dzień są równie pyszne jak i pierwszego dnia.
Polecam!
Przepis podaje za autorka:

Składniki na 6 dużych rożków:

375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
3 duże jabłka lub 5 naprawdę małych
sok i skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki rodzynków
2,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania


Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).

W międzyczasie przygotować nadzienie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować