piątek, 14 maja 2010

Karpatka


Za oknem ciągle smutno,szaro i zimno. Najlepszą rzeczą na poprawę nastroju jest kawałek ciasta domowej roboty. dzis wybór padł na karpatkę. Ciasto robi sie błyskwicznie pod warunkiem,że wczesniej kupiło się gotowe ciasto francuskie. W między czasie kiedy w piekarniku siedzi ciasto robimy krem :

2 opakowanie budyniu waniliowego
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
1 litr mleka 3,2%
4 łyżki mąki pszennej
kostka masła

Żółtka utrzeć z cukrem,dodać pół litra mleka ,budynie i mąkę. Wszystko wymieszać. Resztę mleka zagotować,powoli ciągle mieszając dodawać mleko z budyniami. Gdy zgęstnieje,zestawić z ognia i wmieszać masło. Jak trochę przesygnie przełożyć upieczone wczesniej ciasto francuskie

1 komentarz: