piątek, 25 lutego 2011

107 wydanie WP


Bardzo smakowite zaproszenie,którego gospodarzem są Daria i Jarek z blogu Kulinarne Impresje Idealne dla kogos ,kto uwielbia figi.
Poza tym chleb robi się naprawdę ekspresowo. Gorąco polecam! Pewnie jeszcze nie raz zagosci u mnie na stole :


Chleb z pieprzem i figami
Składniki:
650g mąki chlebowej
2 łyżeczki świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu czarnego
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant (1 opakowanie)
2 łyżki oliwy z oliwek
425-450ml ciepłej wody
350g suszonych figi

Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek i dość ciepłą wodą, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 200C/fan 180C/gas 6. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie, wciskając figi. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.

3 komentarze:

  1. Ja za niego dziś się biorę, bo pewnie czasu na żaden zakwasowiec nie wystarczy, a te figi kuszą :) Śliczny chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ekspresowy wypiek, super ekspresowa radosc :) Dziekujemy za wpsolne pieczenie!!! pozdrawiamy cieplo, D&J

    OdpowiedzUsuń