środa, 6 lipca 2011

Drożdzówki z twarożkiem i jagodami


Jako,ze sezon jagodowy w pelni,postanowilam zrobić jagodzianki.
Przeszukalam internet w poszukiwaniu przepisów i znalazlam bardzo apetyczne drożdzówki na blogu Moje wypieki.


Składniki na 12 - 15 bułeczek:

80 g drobnego cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła
1 duże jajko, roztrzepane
450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)

2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej
Nadzienie:

200 g jagód (mogą być mrożone)

150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może byż również ricotta
2 łyżki miodu
2 - 3 łyżki cukru waniliowego


Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.

Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz