sobota, 24 kwietnia 2010
Chałka - 70 edycja Weekendowej piekarni.
Dzis goscimy u Olciaky która zaproponowała nam przepyszną chałkę z kruszonką :
Chałka
(Przepis od Nutinki z forum Cincin, ze zmianami Olciaky)
Składniki:
2 1/2 dag drożdży
1 szklanka wody
1 jajko
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
4 1/2 szklanki mąki pszennej
białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane)
kruszonka (zrobiona z mąki, masła i cukru pudru - np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru)
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki, które należy podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Smacznego.
Moja jedyna uwaga.Kruszonki jest zdecydowanie za dużo. następnym razem zrobię z połowy porcji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowna!
OdpowiedzUsuńBoziu ależ się cieszę, że smakowała!:)
Pozdrawiam bardzo serdecznie, Olcik.
Mmmm, ta kruszonka tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń