wtorek, 16 listopada 2010

93#


dzi goscimy u eweliny z Lubię To Gotowanie
Propozycje są dwie. U mnie na pierwszy ogień poszly Chrupiące wieńce , a raczej chrupiące bagietki :)
Robiłam z polowy porcji,a i tak wyszly mi dwie dlugie bagietki.
Ciasto roslo jak szalone.Więc pierwsze wyrastanie skrócilam do 2,5 godz.drugie do 40 min.


Podaję oryginalny przepis:
CHRUPIĄCY WIENIEC

(na 2 sztuki)

Składniki
-25g świeżych drożdży
-600ml wody
-2 łyżeczki soli
-125g mąki grahama (typ 1850)
-860g mąki pszennej (typ 550)
-woda do posmarowania

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć do miski. Wodę podgrzać do temperatury 37 stopni. Drożdże rozpuścić w małej ilości wody. Dodać resztę wody i sól.
Stopniowo dodawać mąkę grahama i mąkę pszenną, wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być dość zwarte. Szczelnie zakryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłe miejsce (lub na noc do lodówki).
Podzielić ciasto na 2 równe części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą z nich na prostokąt 25cm x 50cm. Zwinąć każdy prostokąt jak roladę. Połączyć końce tak, aby postał wieniec. Ułożyć wieńce na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawić bez przykrycia w chłodnym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia. Ponacinać nożem równomiernie w 8 miejscach.
Rozgrzać piekarnik do 275 stopni. Piec chleby w dolnej części przez 10 minut, potem posmarować je wodą. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim wieńce na około 30 minut, aby skórka stała się twarda i chrupiąca. Można też w połowie pieczenia odwrócić bochenki do góry nogami, aby nabrały brązowego koloru z obu stroń.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia, bez przykrycia na kratce do pieczenia.

2 komentarze:

  1. posmarowane masłem najpyszniejsze? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bedada, jakie ładne dziurki mają :)
    Faktycznie ciasto szaleje :D

    Dziękuję za wspólne pieczenie!
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń