poniedziałek, 21 lutego 2011

Torcik czekoladowo-kokosowy






Wyborny,leciutki i idealny na Czekoladowy weekend.
Przepis pochodzi z Kuchni nr 12/2010

Blaty kokosowe:
- 3 bialka
- 25g cukru pudru
- 12 g mielonych migdalow
- 45 g wiórków kokosowych

Mus czekolodawy
- 2 bialka
- 20 g cukru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g bitej smietany

Mus kokosowy
- 250 g mleka
- 135 g wiórków kokosowyc
- 10 g żelatyny
- 200 g bitej mietany
- 2 bialka
- 100 g cukru

Przygotowujemy blaty kokosowe. Bialka ubijamy z cukrem, Migdaly oraz wiórki mieszamy i delikatnie lączymy z bialkami. Na ulozonym na blasze papierze do pieczenia rysujemy dwa kólka o takiej rednicy jak nasza tortownica ( 20-24 cm).
Na powierzchni kólek delikatnie rozsmarowujemy masę. Pieczemy przez 15 min w 180 ST.
Robimy mus czekoladowy.
Ubijamy bialka z cukrem,rozpuszczamy na parze czekoladę. Do cieplej(ale nie gorącej!) Czekolady dodajemy polowe bitej smietany i polowe ubitych bialek.Reszte smietany mieszamy z reszta bialek,mieszamy i dodajemy do czekolady.
Robimy mus kokosowy
Wiórki zaparzamy mlekiem,studzimy.
Żelatyne rozpuscić w odrobinie wody,następnie polączyć z odrobiną bitej smietany,wymieszac z reszta bitej mietany i mlekiem kokosowym. Nakoniec koniec polączyć z ubitymi na sztywno bialkami.
W tortownicy ukladamy:
blat kokosowy,mus czekoladowy,blat kokosowy i mus kokosowy.
Wsatwić na parę godzin do lodówki.

3 komentarze:

  1. Cudowne połączenie - czekolada i kokos :) Ślicznie też wyglądają te kontrastujące ze sobą warstwy:) Dziękuje za przyłączenie się do Czekoladowego Weekendu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny.Mam pytanie odnosnie blatów kokosowych w przepisie jest napisane 25g cukru pudru a w wykonaniu białka ubijamy z cukrem wymieszac migdały z kokosem i cukrem pudrem czy to znaczy że trzeba cukier podzielic na 2 czesci i jeszcze ile to jest 200g bitej smietany w mililitrach z góry dziękuje za odpowiedz bo chcę zrobić ten torcik a nie chcę nic popsuć

    OdpowiedzUsuń
  3. Już poprawiłam przepis. Białka ubijamy z cukrem pudrem. Migdały oraz wiórki mieszamy z ubitymi białkami.
    A co do bitej śmietany,to ubiłam dwa kartoniki po 200 gr. I poprostu odważałam potrzebna ilośc na wadze.

    OdpowiedzUsuń