poniedziałek, 26 lipca 2010

Jagodzianki


Dawno mnie tu nie było,ale nie oznacza to,ze nic nie gotowalam i nie pieklam.
Dzis od rana "chodzily" za mną jagodzianki.
Na 20 jagodzianek potrzebne nam będą:

5 dkg drożdzy
1 szklanka mleka
2 jajka
1/3 szklanki curku( ja daję trzcinowy)
ok.600 dkg mąki
2 łyżki roztopionego masla
szczypta soli.

Drożdze rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki dodać mleko i odstawić na ok 15 min. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie lsniące ciasto. Ciasto wlożyć do miski,przykryć scierką i odstawić na ok godzinę. w między czasie przygotować jagody:

300 gram jagód
5 łyżek cukru
1 lyżka mąki ziemniaczanej
Wymieszać wszystko( mąka ziemniaczana powoduje to,ze jagody w trakcie pieczenia nie wyplywają)

Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 20 częsci. Każdą kulkę rozpłaszyć w dłoni nalożyć " farszu " zlepić,połozyć zlepieniem na blaszce.
Bulki przykryc scierką odstawić jeszcze na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 st,bułki posmarować rozmąconym jajkiem,posypać drobnym cukrem i piec ok 20 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz