sobota, 31 lipca 2010

Sernik na zimno z toblerone


A na deser pyszny sernik z toblerone


Składniki na spód:

160 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
50 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

250 g sera kremowego lub twarożku śmietankowego do serników ( ja dalam mietankowy z Biedronki )
300 ml śmietany kremówki 36%
100 g batonika toblerone, bardzo drobno posiekanego (dalam czekolade z orzechami)
120 g białej czekolady
Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (ja zmiksowałam). Dodać pokruszone toblerone i wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.


Niestety nie dostałam tych batoników więc dodałam drobno posiekaną czekoladę z orzechami.
I tak jest pyszny! Lekki puszysty,poprostu niebo w gębie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz