czwartek, 21 października 2010

90 wydanie WP


Tym razem gocimy na blogu Nasze życie od kuchni. Gospodyni tej edycji aproponowala nam dwa różne chleby. U mnie na pierwszy ogień poszedł Tortano
Przepis podaję za gospodynią :

Tortano

Składniki zaczynu:
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka wody
2/3 szklanki mąki chlebowej pszennej (100g)

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5-10 minut. Do mąki wlać 1/3 część wody z rozpuszczonymi drożdżami, a resztę wylać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12h.

Składniki ciasta chlebowego:
575g mąki chlebowej pszennej
420g wody
zaczyn j.w.
2 łyżeczki miodu (14g)
1 łyżka soli (15g)
1/4 szklanki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę (60g ) – czyli mniej więcej jeden mały ziemniak

Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki wodę z mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10-20 minut. Dodać zaczyn, miód, sól, ziemniaka przeciśniętego przez praskę, wyrabiać 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ciasto jest bardzo luźne. Przełożyć ciasto do naczynia oprószonego mąką. Przykryć folią i odstawić na 20 minut. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, posypać mąką, złożyć brzegi do środka (tak jak składa się listy urzędowe), przekręcić ciasto na blacie o 90° i ponownie złożyć brzegi do środka. Oprószyć mąką i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na kolejne 20 minut.
Złożyć i odstawić na 20 minut
Złożyć i odstawić na 20 minut
Złożyć i odstawić na 2,5h.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę wg instrukcji. Odstawić na 20 minut. Ciasto posypać mąką, w środku zrobić otwór. Uformować wieniec o średnicy 30cm, z otworem o średnicy 10 cm pośrodku. Posypać mąką, ułożyć na papierze do pieczenia/desce piekarniczej obficie posypanej mąką (ja w otwór włożyłam słoik, który wyjęłam przed samym pieczeniem), przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1,5h. Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C na kolor ciemnobrązowy . Studzić na kratce.

3 komentarze:

  1. drożdżowe i puchate
    zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie dziękuję za wspólne pieczenie ze mną:). Jest mi bardzo miło:). Chlebek wyszedł piękny i mam nadzieję, ze podobnie zachwycił smakiem jak nas....choc jest nieco inny od prawdziwego chleba:) pozdrawiam ciepło
    Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja chcialabym sprobowac tego chlebka..wyglada wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń