niedziela, 24 października 2010

Festiwal Dyni




U mnie na sam poczatek jest dżem dyniowo-pomarańczowy:

-1,2 kg dyni(obranej i pokrojonej w kostkę)
-2 pomarańcze(obrane i podzielone na cząstki)
-otarta skórka z 2 pomarańczy
-sok z 1 cytryny
-ok pół. szklanki cukru
-obrobina wody(ok 5 łyżek )

Dynię z pomarańczami i wodą dusić do miękkosci.
Następnie przetrzeć przez gęste sitko,dodać sok z cytryny ,skórkę z pomarańczy,oraz cukier. Smażyc do pożądanej gęstoci.
Z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki dżemowe i jeden malutki.

1 komentarz:

  1. Sliczny kolor! :)

    Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za udzial w Festiwalu :)

    OdpowiedzUsuń