piątek, 29 października 2010
91# edycja WP
Chleb(u mnie bagietki )z pieczoną dynia i prażonymi pestkami
Składniki:
1kg białej mąki pszennej
286g aktywnego zaczynu ( dalam zakwas żytni 100 % hydracji)
314 g wody
378 g pieczonej dyni
20 g soli
59 g uprażonych pestek dyni
Przygotowanie: Super aktywny zaczyn połączyłam z wodą, dodałam mąkę i pokrojoną w kostkę pieczoną dynie*. Wymieszałam dokładnie i zostawiłam na 20 minut do autolizy. Dodałam sól i po wymieszaniu wyłożyłam ciasto na stół i zagniatałam przez 6 minut. Następnie rozłożyłam ciasto w prostokąt i posypałam wierzch 1/3 uprażonych pestek dyni, złożyłam jak list i powtórzyłam jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto umieściłam w naoliwonej lekko misce i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 1 /2 godziny, składając ciasto w tym czasie 2 razy. Ciasto podzieliłam, ukształtowałam luźne kule i zostawiłam na 10 minut. Z kul uformowałam 6 bagietek Zostawiłam do ostatniej fermentacji na 1 1/2 - 2 godziny. W tym czasie rozgrzałam piec do 240C. Piekłam z parą przez 2 minuty (spryskując piec co 30 sekund), po ostatnim pryskaniu zmniejszyłam temperaturę do 230C i piekłam kolejne 20 minut (bagietki)
Bagietki wyszly niesamowicie żółte. Jadą ze mną wieczorem na impreze. Mam nadzieje,ze przypadną gociom do gustu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowne, ale ten kolor jaki piekny!.
OdpowiedzUsuńJa tez robilam, ale nie udalo mi sie uzyskac takiego pieknego koloru;/
Pozdrawiam ;)
O rany, ale świetne bułeczki i takie proste, zrobiłabym je jutro, ale niestety nie mam zakwasu :(
OdpowiedzUsuń