Chleb(u mnie bagietki )z pieczoną dynia i prażonymi pestkami
Składniki:
1kg białej mąki pszennej
286g aktywnego zaczynu ( dalam zakwas żytni 100 % hydracji)
314 g wody
378 g pieczonej dyni
20 g soli
59 g uprażonych pestek dyni
Przygotowanie: Super aktywny zaczyn połączyłam z wodą, dodałam mąkę i pokrojoną w kostkę pieczoną dynie*. Wymieszałam dokładnie i zostawiłam na 20 minut do autolizy. Dodałam sól i po wymieszaniu wyłożyłam ciasto na stół i zagniatałam przez 6 minut. Następnie rozłożyłam ciasto w prostokąt i posypałam wierzch 1/3 uprażonych pestek dyni, złożyłam jak list i powtórzyłam jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto umieściłam w naoliwonej lekko misce i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 1 /2 godziny, składając ciasto w tym czasie 2 razy. Ciasto podzieliłam, ukształtowałam luźne kule i zostawiłam na 10 minut. Z kul uformowałam 6 bagietek Zostawiłam do ostatniej fermentacji na 1 1/2 - 2 godziny. W tym czasie rozgrzałam piec do 240C. Piekłam z parą przez 2 minuty (spryskując piec co 30 sekund), po ostatnim pryskaniu zmniejszyłam temperaturę do 230C i piekłam kolejne 20 minut (bagietki)
Bagietki wyszly niesamowicie żółte. Jadą ze mną wieczorem na impreze. Mam nadzieje,ze przypadną gociom do gustu.
Cudowne, ale ten kolor jaki piekny!.
OdpowiedzUsuńJa tez robilam, ale nie udalo mi sie uzyskac takiego pieknego koloru;/
Pozdrawiam ;)
O rany, ale świetne bułeczki i takie proste, zrobiłabym je jutro, ale niestety nie mam zakwasu :(
OdpowiedzUsuń