wtorek, 28 września 2010

Dzień jabłka




I z tej wlasnie okazji postanowilam wyprobowac przepis na który miała ochotę już od dawna. Przepis jest o tyle genialny,ze wieczorem robimy ciasto,wkladamy je na noc do lodówki i ... rano możemy delektować się pysznymi. Przepi pochodzi z forum CinCin,a wyszukala go Krystyna9 .

Pierożki z jabkami

Składniki:

* 350 g mąki
* 20 g drożdży
* 1 łyżka cukru
* 100 g śmietany (18%, gęsta)
* 200 g masła
* 1 jajko
* 1 żółtko
* szczypta soli

* jabłka lub śliwki (można też np. brzoskwinie)
* cukier puder do posypania


Wykonanie:

Drożdże zasypac cukrem i odczekac aż się z nim rozpuszczą. Mąkę z solą posiekac razem z masłem. Dodac rozpuszczone drożdże, śmietanę i jajko z żółtkiem. Krótko wyrobic ciasto, któe należy uformowac w kule, przełożyc do miski i wstawic do lodówki na noc (można na 3-4 godziny).
Po tym czasie wyjąc z lodówki. Rozwałkowac na grubośc pk 0,5cm i wykrawac kółka lub kwadraty. Ułożyc na brzegu połówkę śliwki lub ósemkę jabłka i złożyc na pół, jednocześnie sklejając boki. Nie zaklejamy całego pierożka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia się pierożków
Po lekkim przestudzeniu. posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz