środa, 29 września 2010
Weekendowa cukiernia
A więc postanowiłam i ja dolączyć do weekendowej cukierni.
Propozycja jest bardzo kusząca,a ciasto wychodzi rewelacyjne! Niestety zdjęcie robione bylo przy sztucznym swietle. Do rana zostanie pewnie wspomnienie po pysznym Bawarskim placku z węgierkami . Gospodarzem wrzesniowej edycji jest Carmellina
Bawarski placek z węgierkami:
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 400 g mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g cukru + 1 łyżka
- 75 g roztopionego masła
- 1,25 kg węgierek
- 50 g posiekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować.
Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki).
Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.
Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki.
Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować.
Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto.
Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.
Pierkarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min.
Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i [posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No piękny :* Bardzo się cieszę, że smakował i dziękuję za udział :)
OdpowiedzUsuń