niedziela, 26 września 2010

Genialna tarta ze szpinakiem


Przepis znalazłam na forum CinCin autorem jest IwciaTarta szpinakowo-serowa
Tarta ta juz wiele razy gociła u mnie na stole,a wczoraj pojechala ze mną na "babskie spotkanie"
Koleżanki były zachwycone!


Tarta szpinakowo-serowa




- duży pęczek szpinaku (około 500g)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 10-15 dag sera pleśniowego blue
- 20g parmezanu
- 2 łyżki serka ricotta lub np. Almette
- odrobina mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 10-15 dag fety
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego



sposób przygotowania
Szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmięknie, a następnie posiekać. Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min. Do sosu dodać jeszcze trochę naturalnego serka twarogowego, np. Almette, lub włoskiego twarożku ricotta i dokładnie wymieszać, a następnie pokruszony ser pleśniowy i połowę parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do momentu, kiedy rozpuszczą się sery.

Ciasto rozmrozić, a następnie wyłożyć na natłuszczoną wcześniej formę do tarty. Ładnie uformować brzegi. Wyłożyć nadzienie szpinakowe, a na górę posypać pokruszoną fetę i pozostały parmezan. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25-30 min. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz