niedziela, 12 września 2010

Wiejska tarta ze śliwkami


W ramach sezonu sliwkowego,postanowilam upiec ciasto ze sliwkami.
Dlugo szukalam aż wrescie wybor moj padl na pyszna
Wiejska tarte ze sliwkami .

Wiejska tarta ze sliwkami

filiżanka = 240 - 250 ml

Składniki:
Ciasto:
175 g mąki (1 i 1/4 filiżanki)
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli (u mnie szczypta)
110 g (8 łyżek) zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki kefiru (

Nadzienie:
700 g (4 filiżanki) wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki śliwek węgierek
50 g (1/4 filiżanki) cukru
1 czubata łyżka mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
1/2 filiżanki płatków migdałowych


Przygotować kruche ciasto:
Posiekać mąkę z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie - palcami, szybko zagnieść.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżeczkę kefiru.
Rozłożyć na stole arkusz folii spożywczej, położyć na niej ciasto, otoczyć go folią, formując "dysk", zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotować śliwki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.*
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na krążek o średnicy około 32 cm.
Przenieść ciasto na blachę. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Piec około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz